Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Krupnik polskiWarto spróbować |
warzywa, 25 dag
kości, 25 dag
kasza perłowa, 12 dag
woda, 1 l
masło, 2 dag
ziele angielskie, 3 szt.
liść bobkowy, 2 szt.
ziemniak, 35 dag
sól, 1 szczypta
śmietana, 1 szkl.
koper, 1 łyżk.
pietruszka, 1 łyżk.
żółtka, 2 szt.
Warzywa i kości opłukać, ugotować wywar, odcedzić, część warzyw pokrajać. Krupy opłukać, zalać zimną wodą, dodać masło i przyprawy, i powoli rozkleić na słabym ogniu (ok. 1 godz.). Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę, ugotować na odcedzonym wywarze. Do wywaru z ziemniakami dodać rozklejone krupy, pokrajane warzywa, zupę podprawić śmietaną, posolić do smaku.Przed wydaniem wymieszać z zieleniną i surowymi żółtkami.