Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Krupnik polski

Warto spróbować

Składniki:

warzywa, 25 dag

kości, 25 dag

kasza perłowa, 12 dag

woda, 1 l

masło, 2 dag

ziele angielskie, 3 szt.

liść bobkowy, 2 szt.

ziemniak, 35 dag

sól, 1 szczypta

śmietana, 1 szkl.

koper, 1 łyżk.

pietruszka, 1 łyżk.

żółtka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Warzywa i kości opłukać, ugotować wywar, odcedzić, część warzyw po­krajać. Krupy opłukać, zalać zimną wodą, dodać masło i przyprawy, i powoli rozkleić na słabym ogniu (ok. 1 godz.). Ziemniaki obrać, pokrajać w kostkę, ugotować na odcedzonym wy­warze. Do wywaru z ziemniakami dodać rozklejone krupy, pokrajane warzywa, zupę podprawić śmietaną, posolić do smaku.Przed wydaniem wymieszać z zieleniną i surowymi żółtkami.