Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Krupnik na podróbkachKasze dodajemy, gdy mięso będzie na pół ugotowane |
pietruszka, 2 łyżk.
koperek, 2 łyżk.
ziemniak, 35 dag
masło, 4 dag
śmietana, 1 szkl.
kasza jęczmienna , 30 dag
warzywa, 30 dag
mięso wołowe z kością, 50 dag
podroby drobiowe, 20 dag
Mięso i podróbki opłukać, włożyć do wrzącej wody i podgotować. Krupy opłukać, a gdy mięso na pół ugotowane, włożyć je i razem gotować powoli, bez przykrycia. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć, zalać wrzącą wodą i ugotować. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w małe kawałki. Gdy mięso i podróbki zupełnie miękkie, wyjąć z wywaru, pokrajać, do wywaru dodać ziemniaki i ugotować. Do zupy włożyć pokrajane mięso, wywar wraz z połową warzyw, dodać śmietanę lub surowe masło, sól do smaku i silnie ogrzać. Do każdego talerza z zupą włożyć krajaną zieleninę. Podawać z chlebem.