Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Krupnik na podróbkach

Kasze dodajemy, gdy mięso będzie na pół ugotowane

Składniki:

pietruszka, 2 łyżk.

koperek, 2 łyżk.

ziemniak, 35 dag

masło, 4 dag

śmietana, 1 szkl.

kasza jęczmienna , 30 dag

warzywa, 30 dag

mięso wołowe z kością, 50 dag

podroby drobiowe, 20 dag

Sposób przygotowania:

Mięso i podróbki opłukać, włożyć do wrzącej wody i podgotować. Krupy opłukać, a gdy mięso na pół ugotowane, włożyć je i razem gotować powoli, bez przykrycia. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć, zalać wrzącą wodą i ugotować. Ziemniaki opłukać, obrać, pokrajać w małe kawałki. Gdy mięso i podróbki zupełnie miękkie, wyjąć z wywaru, pokrajać, do wywaru dodać ziemniaki i ugotować. Do zupy włożyć pokrajane mięso, wy­war wraz z połową warzyw, dodać śmietanę lub surowe masło, sól do smaku i silnie ogrzać. Do każdego talerza z zupą włożyć krajaną zieleninę. Podawać z chlebem.