Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816)

Barszcz burakowy na wywarze z ryb

Przepis siostry

Składniki:

wywar, 1 l

burak ćwikłowy, 50 dag

cebula, 5 dag

koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

liść bobkowy, 2 szt.

ziele angielskie, 2 szt.

czosnek, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, zetrzeć, zalać wrzącą wodą, dodać kwasku cytrynowego, kilka razy zagotować, odstawić. Gdy ostygnie, odcedzić, odcisnąć. Połączyć wywar z buraków i z głów rybich, dodać zakwas burakowy do smaku, sól, cukier do smaku (i roztarty czosnek). Podawać na talerzach lub w filiżankach. Przed wlaniem do filiżanek zebrać z barszczu tłuszcz. Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, fasolę Jasiek, perłową ugotowaną osobno, ziemniaki. Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki.