Tekst i zdjęcie: Szpilka - Srebrny Szef Kuchni (1816) Barszcz burakowy na wywarze z rybPrzepis siostry |
wywar, 1 l
burak ćwikłowy, 50 dag
cebula, 5 dag
koncentrat z buraków ćwikłowych, 0.1 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
liść bobkowy, 2 szt.
ziele angielskie, 2 szt.
czosnek, 1 szt.
Buraki oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, zetrzeć, zalać wrzącą wodą, dodać kwasku cytrynowego, kilka razy zagotować, odstawić. Gdy ostygnie, odcedzić, odcisnąć. Połączyć wywar z buraków i z głów rybich, dodać zakwas burakowy do smaku, sól, cukier do smaku (i roztarty czosnek). Podawać na talerzach lub w filiżankach. Przed wlaniem do filiżanek zebrać z barszczu tłuszcz. Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, fasolę Jasiek, perłową ugotowaną osobno, ziemniaki. Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki.