Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Blog #21318

SlodkiKompromis

Kuchcik (45)

Grillowane żeberka barbecue z kuskusem i pieczonymi warzywami

Grillowane żeberka barbecue z kuskusem i pieczonymi warzywami

Długi weekend trwa, sezon grillowy w pełni, to najlepsza pora na soczyste, pikantne kawałki mięsa uwędzone dymem i jedzone palcami, mowa oczywiście o żeberkach. Ja podałam je dziś w sosie barbecue z marokańskim akcentem - w tej roli kuskus z żurawiną, winogronami i migdałami, oraz z pieczonymi warzywami ze znaną już Wam salsą verde.

Składniki na 5-6 porcji:
2 kawałki żeberek paski
1/4 szklanki ostrej papryki w proszku
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżki soli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Sos barbecue:

1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
3 łyżki brązowego cukru
kilka kropel sosu piri-piri
1 łyżka sosu Worcestershire

Kuskus:

1 i 1/2 szklanki kaszy kuskus
1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
100 g żurawiny
2 łyżki płatków migdałowych
200 g winogron jasnych, małych bezpestkowych
starta skórka z 1 pomarańczy i cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól, pieprz

Warzywa:

2 papryki ( czerwona i żółta)
2 bataty
1 cukinia
1 bakłażan
1 fenkuł
pęczek zielonych szparagów
sól gruboziarnista
świeży tymianek
4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

1. Żeberka przyprawiamy, wszystkie suche składniki mieszamy i posypujemy przyprawą żeberka, (żeberek nie kroimy, pieczemy w całości), tak natarte mięso wkładamy na noc do lodówki, jeśli nie macie aż tyle czasu zostawcie mięso w przyprawach na blacie przez ok 15 minut.
2. Piekarnik lub grill gazowy nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy żeberka od 1 i 1/2 - 2 godzin, żeberka muszą być dobrze wysmażone
3. Przygotowujemy sos barbecue - cebulę i czosnek drobno siekamy, na patelni karmelizujemy cukier brązowy, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor, dodajemy przyprawy i czosnek smażymy chwilę aby uwolnić smak przypraw. Dolewamy puszkę pomidorów, sosy: sojowy, piri-piri i Worcestershire, dodajemy miód, wszystko gotujemy ok 10 minut na niewielkim ogniu.
4. Na 15 minut przed końcem pieczenia, żeberka smarujemy dokładnie sosem barbecue i zapiekamy w 200 stopniach, pozostałą cześć sosu podajemy w miseczce do gotowych żeberek.
5. Warzywa kroimy - cukinię, bakłażana w plastry, batata obieramy i kroimy również w plastry, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki, fenkuł w cienkie plasterki, 4 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinkach i rozgniatamy nożem, ze szparagów odłamujemy twardawe końce. Wszystkie warzywa układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pieprzem i gruboziarnistą solą, dorzucamy kilka gałązek świeżego tymianku, pieczemy w 170 stopniach przez ok 40 minut.
6. Kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok 5 minut, winogrona myjemy, jeśli nie udało nam się kupić maleńkich winogron, większe przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Kuskus mieszamy widelcem, lekko solimy, dorzucamy suszoną żurawinę, winogrona, płatki migdałowe. Przygotowujemy sos vinegrette - mieszamy ocet winny z solą, dolewamy oliwę, płynny miód, musztardę i mieszamy energicznie aby składniki dobrze się połączyły. Do kuskusy ścieramy skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, (nie ścieramy białej części skórki, jest gorzka) dolewamy sos vinegrette i mieszamy.
7. Upieczone warzywa polewamy salsą verde, żeberka kroimy w paski szerokości 4 cm i podajemy z pozostałym sosem barbecue.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650