Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:








Ciaekawostki przydatne w kuchni.

natalina4

Srebrny Szef Kuchni (2450)

Cielęcina

Delikatne mięso cielęce zasługuje ,by uświetnić wyjatkowe spotkania.jego właściwości smakowe i odżywcze zachęcają nas aby jeść je na co dzień.

Madrośc ludowa mówi nam aby podawać rosół cielęcy rekonwalestentom,aby szybko wracali do zdrowia.Z uwagi na dużą zawartość wapnia warto podawać ją dzieciom,ale trzeba mieć na uwadze ,że może wywołać reakcje alergiczne.Dla pani domu nie bez znaczenia jest fakt,że potrawy z cielęciny przygotowyje się o wiele szybciej niż z wołowiny,baraniny czy wieprzowiny.Mięso cielęce jest bardziej miękkie i kruche.Trzeba wiedzieć,że poszczególne części półtuszy więcej mają różną jakość i inne zastosowanie.
UDZIEC-dostarcza najwięcej mięsa dobrej jakości,po wytrybowaniu kości można go przeznaczyć na sznycle,steki,bryzole,filety,zrazy i rolady,jak również na pieczeń duszoną.
ŁOPATKA-jest nie co niżej ceniona.Możemy ją wykorzystać na paprykarz,do duszenia,na kotlety mielone.
KSRKÓWKA I MOSTEK-dobre są do duszenia w potrawce.
Z GÓRKI-oczywiście cielecej są wspaniałe kotlety.
NERKÓWKA-doskonale nadaje się na duszona pieczeń.
Wielu zwolenników ma GICZ CIELĘCA gotowana z selerem,cebulą,marchwią,listkami laurowymi i ziarnami pieprzu to gwarantowany sukces kulinarny.Cielęcinę można przyrządzać na wiele sposobów.Zapewniam nigdy się nie znudzi.Włosi są bardzo zakochani w cielęcinie ,jedna z ich potraw to SALTIMBOCCA po polsku możemy przetłumaczyć jako skaczące do ust ,dusimy ją w białym winie zawinięte w plasterki szynki obsypane szałwią.Myślę że cielęcina przypadnie nam do gustu i często będzie gości na nasztch stołach.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650