Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:







Kulinarny blog by KutakNaOtro

KutakNaOtro

Złoty Szef Kuchni (4246)

Sezon na grila czas zacząć!

Sezon rozpoczęty.

W związku z rozpoczęciem sezonu grillowego najwyższy czas podzielić się przepisami na marynaty do różnych rodzajów mięs. Są pyszne a mięsko wychodzi pierwej sort. Do każdego rodzaju mięsa przygotowałam inną marynatę bo też i każde mięso jest inne i innych potrzebuje składników.

A więc:

Cielęcina – 0,5 szkl. Oliwy z oliwek mieszamy z 2 łyżkami startej skórki pomarańczowej (wcześniej sparzonej oczywiście) i pół szklanki soku pomarańczowego. Do tego bierzemy jedną papryczkę chilli pozbywamy ją pestek i kroimy na drobno. Dodajemy do marynaty i doprawiamy sosem sojowym lub najlepiej Worcester jeśli mamy. Marynujemy mięso pokrojone na kotlety 24 godziny.

Wieprzowina – bierzemy ćwierć szklanki piwa i łączymy z taką samą ilością oliwy z oliwek, następnie dodajemy ocet winny i musztardę. Kroimy na drobno cebulkę dymkę wraz z szczypiorkiem, natkę pietruszki (łyżkę) oraz kruszymy 2 liście laurowe. Dodajemy do marynaty i marynujemy min. 24 godziny.

Drób – pół szklanki oliwy mieszamy z ćwierć szklanki soku z cytryny i startą skórką cytrynową (wcześniej sparzonej). Do tego dodajemy różne świeże zioła (jakie mamy ale do drobiu wg mnie najlepiej pasuje tymianek, bazylia, ew. szałwia) – kilka łyżek. Marynujemy 24 godziny ale można i mniej.

Ryby – pół szklanki wina białego mieszamy z ćwierć szklanki soku z cytryny oraz pół szklanki oliwy z oliwek. Do tego dodajemy drobno posiekaną pietruszkę 3 łyżki. Marynujemy rybę lub kawałki ryby przez kilka godzin. Podczas pieczenia dobrze jest smarować rybę marynatą. Życzę udanego grillowania a przy następnej okazji dodam jeszcze kilka fajnych przepisów.

Zapraszam na mój profil znajdziecie tam jeszcze przepisy na fajne szaszłyki.

Przed podaniem głównej potrawy warto też zaserwować gościom coś na ząb. Spróbujcie oscypka z grilla w sosie żurawinowym (można kupić gotową żurawinę w słoiczku). Zdziwicie się jak słony smak oscypka pasuje do słodko-kwaśnej żurawiny.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650