Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




randka w stolicy

z romantyczną kolacją jest tak, że nigdy nie wiadomo co przygotować do jedzeniadlatego zwykle z moim narzeczonym wybieramy się do restauracji. Niedawno bylismy w fajnej orientalnej knajpce(orchidea) i zamówiliśmy zasmażane kalmary z warzywami z sosem ostrygowym i makaronem ryżowym. jedzonko było bardzo pyszne, a ostrygi zadziałały jak afrodyzjak chyba spróbuje przyrzadzic coś podobnego w domu

Sortuj według: Nazwy Daty

Wątek: Kuchnie świata / Kuchnia orientalna / randka w stolicy

Kalarepka Kuchcik (68) offline
Postów: 4

w domu

Zgłoś naruszenie

Napisano: 23.06.2012 02:14

Ostrygi bym się nie tknęła, a z kuchni orientalnej mogę polecić coś co robię sama. Jest to kurczak po indyjsku. 50 dag piersi z kurczaka pokrojonej w większe kawałki 1/2 puszki mleczka kokosowego garść zielonej kolendry 2 łyżki masła ghee szczypta cukru garam masala trawa cytrynowa sól. Jak mniemam pewne trudności może nastręczyć trawa, masło i garam masala. Spieszę wyjaśnić, że trawa jest do nabycia w hipermarketach (ja swoją hoduje na oknie wraz z kolendrą), masło ghee to masło klarowane, do nabycia lub do zrobienia*, garam masala do nabycia w sklepach orientalnych lub do zrobienia*. Łyżkę garam masali wymieszać z pół łyżeczki soli, w tym obtoczyć kurczaka, odstawić na pół godz. Grubą cześć trawy cytrynowej pokroić na 3 cm kawałki i zmiażdżyć, wrzucić kurczaka i trawę na rozgrzane masło ghee obsmażyć. Podlać woda przykryć dusić ok 30 min. na małym ogniu.Dodać mleko kokosowe, zagotować, wrzucić posiekana kolendrę, zdjąć z ognia. Jeść z ryżem i pomidorami. * W książce Jedz, módl się,jedz Michaela Bootha poznałam przepis na masalę i ghee: garam masala to mieszanka przypraw kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili, gałka muszkatołowa. Wszystkie prócz gałki należy uprażyć (każdą osobno!) , a następnie razem zmielić, proporcje wg gustu. Masło ghee- wziąć minimum 3 kg masła niesolonego, włożyć do garnka o grubym dnie i stopić. Potem schłodzić by się zestaliło i zdjąć z wierzchu ok 1 cm warstwę "brudnego" masła, następnie zostawiając po 1 cm na bokach i dnie, resztę wyjąc do innego naczynia i trzymać w lodówce używając do pieczenia i smażenia.
Roxana Kuchcik (4) offline
Postów: 3

mniam

Zgłoś naruszenie

Napisano: 09.06.2013 20:52

brzmi pysznie
AdaMedyk Kuchcik (16) offline
Postów: 1

no to

Zgłoś naruszenie

Napisano: 30.07.2016 18:12

Smacznego przyjacfelu wszystkiego dobrego pozdrawaim
Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650