Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Labolatorium smaku

Zapraszamy na spotkanie ze znanym szczecińskim smakoszem, autorem bloga polskiesery.blox.pl, dziennikarzem i niestrudzonym odkrywcą polskich serów zagrodowych...

Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, uważność na przyrodę. Ser to produkt chyba najsilniej związany z miejscem w którym powstaje. Ważne tu jest wszystko. Klimat, roślinność, rasy zwierząt i tysiące innych czynników, o których póki co ludzkość nie ma pojęcia a serowarzy wyczuwają intuicyjnie. Ser to produkt zmieniający się w czasie, osiągający niebywałe poziomy wyrafinowania. Potrafi być jednocześnie codzienny i odświętny, cieszy nas czasem jego świeżość i młodość, a czasem wielka dojrzałość, niemal mądrość, bo to balansowanie na granicy pełni a zepsucia.
 
Przez lata wydawało nam się, że w Polsce jesteśmy pozbawieni tego bogactwa, którym szczycą się Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy, Austriacy, Niemcy – niemal wszystkie narody Europy. Nasza tak pięknie opisywana w „Panu Tadeuszu” sernica została spustoszona przez socjalizm i masowe metody produkcji i zamknięta na głucho. Czas przepiłować dawno zardzewiałą kłódkę do niej i solidnie rozejrzeć się po kątach. Oprócz oscypka i jego tysięcznych podróbek, znajdziemy prawdziwe klejnoty. Bo i jest gdzie tym klejnotom się w Polsce rodzić. Tradycje czysto polskie, litewskie, wołoskie, greckie, holenderskie, pruskie, ormiańskie, czeskie. Cudowna trawa, stare rasy bydła w tym czerwona krowa polska, owca podhalańska, kozy…
 
Warto współuczestniczyć w odkrywaniu polskich serów zagrodowych, to prawdziwy wyznacznik przynależności naszego kraju do europejskiego kręgu kultury kulinarnej. A odkrywanie zaczyna się od smakowania. Laboratorium smaku, da możliwość spróbowania kilku wybitnych polskich serów, spod ręki bardzo utalentowanych serowarów. Te sery mają swoich autorów, których autograf to smak i aromat. Zupełnie jak linie papilarne, nie podrobienia.
 
Zapraszamy serdecznie.

Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2011,
15 października godz. 16
http/www.mtl.lodz.pl/food

Sortuj według: Nazwy Daty

Wątek: Gotowanie / Codzienne menu / Labolatorium smaku

violin Kuchcik (19) offline
Postów: 1

:)

Zgłoś naruszenie

Napisano: 17.11.2011 10:58

jak wrocę do domu bo teraz nie mam przy sobie mojego magicznego zeszytu to postaram się wrzucić kilka przepisów
Kalarepka Kuchcik (68) offline
Postów: 4

sery

Zgłoś naruszenie

Napisano: 23.06.2012 02:24

Oglądam program o serach zagrodowych w kuchnia.tv. Żałuje tylko, ze nie mam żadnego dostępu do pokazywanych tam serów i że kultura serowarska jest u nas pod zdechłym Azorkiem
Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650