Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
madrala Szef Kuchni (1075)

Warzywa duszone we własnym soku podane bez podprawy

Najwłaściwszym sposobem przyrządzania warzyw jest duszenie warzyw w ich własnym soku. Bez podprawy podaje się jeszcze wiele innych warzyw, jak np. fasolę szparagową, bulwy, młodą marchewkę, zielony groszek, ale gotuje się je w inny niż wyżej podany sposób. Ponieważ odznaczają się one łagodnym smakiem i dobrym zapachem, można je ugotować we własnym soku, z małym tylko dodatkiem wody, soli (czasem cukru) i tłuszczu (przeważnie masła). Taki sposób zmiękczania warzyw nazywamy duszeniem. Oczyszczony i opłukany produkt wkładamy do małej ilości wrzącej wody, od razu dodajemy sól i cukier, kawałeczek tłuszczu, a po szybkim zagotowaniu naczynie nakrywamy, odstawiamy na mniej nagrzaną płytę i potrawę dogotowujemy. Wywar powinien się prawie zupełnie wygotować, więc wody należy dodać mało. Jeżeli wyparuje, a warzywa są jeszcze twarde, trzeba, strzegąc warzywo od przypalenia, skropić je wodą i dogotować do odpowiedniej miękkości. Warzywa muszą być miękkie, lecz jędrne, a nie maziste, gdyż przegotowana potrawa traci swój smak i ma niższą wartość odżywczą. Młode warzywa duszone uzupełnia się tylko tłuszczem, tuż przed wydaniem na stół. Najczęściej krasi się je masłem lub witaminizowaną margaryną.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650