Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Portalkucharski Platynowy Szef Kuchni (6855)

Herbaciane dania

O tym, że herbata może bardzo pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka, słyszał chyba każdy. Dlatego też jest to najpopularniejszy napój świata – zaraz po wodzie. A czy wiesz, że herbatę można także… jeść?
Ochazuke – zupa z zielonej herbaty
Przepyszny smak herbaty wielu kucharzy (zwłaszcza w Japonii) wykorzystuje w swoich daniach. Zacznijmy od przystawki, czyli zupy Ochazuke. To danie pochodzi z kuchni japońskiej, dlatego będziemy potrzebowali nieco egzotycznych składników: ziaren sezamowych (białych), alg nori (jeden kwadrat), pasty wasabi. Oprócz tego przygotuj ryż, rzeżuchę, no i oczywiście bohaterkę zupy – zieloną herbatę. Przygotowanie jest bardzo proste: jedną łyżkę ziaren sezamu prażymy. Gotujemy trzy filiżanki ryżu, potem dzielimy go na cztery porcje do miseczek. Kroimy algi w paseczki. Posypujemy ryż sezamem, rzeżuchą (wystarczy odrobina!) i algami. W międzyczasie zaparzamy dwie filiżanki dobrej gatunkowo zielonej herbaty. Zalewamy ryż naparem i od razu podajemy! Wasabi z resztą sezamu podajemy w osobnym naczyniu. Zupę można urozmaicić małymi kawałkami świeżej ryby (np. łosoś) lub marynowanymi śliwkami.
Herbaciany łosoś
Jeżeli smakowała Ci zupa, na pewno do gustu przypadnie Ci także drugie danie! Na listę zakupów wpisz: łososia (cztery filety), por, czosnek, świeży imbir, cytrynę, sos sojowy, białe wino półsłodkie, mąkę ziemniaczaną. No i oczywiście zieloną herbatę! Gotujemy dwie szklanki wody, odstawiamy je na chwilę, po czym zalewamy herbatę. Parzymy ją przez minutkę, przelewamy do rondelka. Wrzucamy do niego także drobno posiekane cztery ząbki czosnku, cztery plastry cytryny i ścieramy centymetr imbiru. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i cztery łyżki wina. Kroimy w plastry białą część pora, potem smażymy go (na oliwie!) wraz z łososiem. Dodajemy wcześniej przygotowaną zalewę tak, by nie przykryła całkowicie ryby. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wyciągamy łososia, a do sosu herbacianego dodajemy rozrobioną z zimną wodą łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Łososia doprawiamy na talerzu solą i pieprzem, polewamy sosem herbacianym. Smacznego!
Na www.herbata.info przeczytasz więcej o herbacie, jej różnych gatunkach i właściwościach. Może sam stworzysz jakiś inspirujący przepis z herbacianym dodatkiem?


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650