Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Portalkucharski Złoty Szef Kuchni (5255)

6 pomysłów na zdrowe i pożywne śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – to zdanie to jedna z podstawowych zasad racjonalnego odżywiania. Niestety bardzo często trudno nam się do niej dostosować. Rano wiele rzeczy robimy w pośpiechu, a przygotowanie i zjedzenie śniadania w domu wydaje nam się zbyt czasochłonne. Okazuje się jednak, że wystarczy wstać 15 minut wcześniej, aby zjeść zdrowe i pożywne śniadanie, które doda nam energii na cały dzień.
1. Kanapki
To właśnie kanapki są niekwestionowanym liderem śniadaniowym. Przygotować je potrafią nawet dzieci, nie są czasochłonne i pozwalają na niezwykłą fantazję. Różnorodność dodatków sprawia, że tego typu śniadania nie stają się dla nas monotonne. Do przygotowywania kanapek najlepiej wykorzystać ciemne pieczywo. Zrezygnujmy z masła, które z powodzeniem możemy zastąpić awokado. Sięgajmy także po świeże warzywa i kiełki, które nadadzą kanapkom wyjątkowego smaku. Takie śniadanie możemy zjeść w domu lub spakować i sięgnąć po nie w pracy.
2. Owsianka
Owsianka często wzbudza mieszane odczucia. Warto się jednak do niej przekonać, bowiem to sposób na niezwykle szybkie i pożywne śniadanie. Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy płatków owsianych (najlepiej górskich, ale mogą być też błyskawiczne), które w zależności od upodobań zalewamy mlekiem lub wodą. W kwestii dodatków panuje całkowita swoboda – wykorzystać możemy świeże i suszone owoce, miód czy masło orzechowe.
3. Jajka
Cennym źródłem energii są dla nas jajka, bowiem zawierają one niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Rano możemy przygotować je na różne sposoby – po zaledwie kilku minutach mamy gotowe jajko na miękko, a nie więcej niż 8 minut zajmie nam ugotowanie go na twardo. Niezawodnym posiłkiem rano jest także jajecznica, którą możemy przygotować na boczku lub z dodatkiem szczypiorku i pomidora.
4. Omlet
Z jajek przygotowujemy także omlet, który na śniadanie można zjeść w wersji na słodko lub na słono. Dobrze smakuje z szynką i pomidorem, ale sprawdza się również w towarzystwie owoców. Osoby dbające o linię mogą na śniadanie przygotowywać sobie omlety dietetyczne, w których nie ma mąki ani cukru. W ich składzie znajdziemy natomiast płatki owsiane, banany czy twaróg. W weekendy, kiedy mamy więcej czasu, warto poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną wersję omleta.
5. Twarożek
Dzień możemy zacząć także od twarożku. Warto przygotować go samodzielnie – unikniemy niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy smaku. Do twarogu dodać możemy rzodkiewkę, szczypiorek lub pomidora. Warto doprawić go także estragonem, a zamiast śmietany skorzystać z jogurtu naturalnego.
6. Pasty
Na śniadanie przygotować możemy sobie również pastę, którą rano znakomicie komponuje się z pieczywem. Zastrzyk energii gwarantują nam pasty z jajek, pomidorów lub awokado. Do ich przygotowania wykorzystać możemy także ryby – tuńczyka, łososia oraz makrelę. Dobór składników zależy jednak wyłącznie od naszej inwencji, bowiem pasty można przygotować z wielu produktów, które najczęściej wystarczy tylko rozgnieść widelcem lub zblenderować na gładką masę.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z serwisem Nokaut.pl.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650