Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KlinikaZdrowia Srebrny Szef Kuchni (1530)

Dodatki do żywności - lista E

Barwniki i pigmenty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - kolor, pochodzenie; dodawany do produktów E 100 - kurkumina (kurkuma) - żółty, roślinny; przyprawy, koncentraty E 101 - ryboflawina, laktoflawina, witamina B2 - żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; przyprawy i wiele innych E 102 - tartrazyna - cytrynowo-żółty, syntetyczny; napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda E 104 - żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; wyroby cukiernicze E 110 - żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty; marmolady, żele, guma do żucia, powłoki tabletek E 120 - karmin, Natural Red 4 - czerwony, naturalny; różne E 122 - azorubina, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny; dżemy i marmolady wiśniowe, budynie, lody, polewy E 123 - amarant, FD&C Red No.2 - czerwony; różne E 124 - Ponceau 4 R - czerwony; wędzone ryby, cukierki pudrowe E 127 - erytrozyna, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; wiśnie koktailowe, owoce kandyzowane E 131 - błękit patentowy FCF - niebieski; drażetki E 132 - indygotyna I - niebieski, naturalny; drażetki, różne E 133 - błękit brylantynowy FCF 1350, Food Blue 2 - niebieski; różne E 140 - biophyll, chloresium, darotol, ennds, chlorofil - zielony, roślinny; różne E 141 - kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny (modyfikowany); groszek konserwowy E 150 - karmel (częściowo zwęglony cukier) - brunatna; wyroby cukiernicze E 151 - czerń brylantowa, czerń PN - czarny, syntetyczny; podbarwianie słabych odmian kawioru E 153 - węgiel drzewny (pigment) - czarny, syntetyczny; wyroby cukiernicze E 160a - (alfa-,beta-)karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; produkty tłuszczowe (np. masło) E 160b - annato, biksyna, ekstrakt z nasion Bixa orellana L. - żółty, naturalny; margaryna, oleje, sery żółte E 160c - kapsantyna, kapsorubina (występuje w papryce czerwonej) - czerwony, naturalny; różne E 160d - likopen, likopina, psi-karoten (występuje w pomidorach) - czerwony, naturalny; różne E 160e,f - beta-apo-8-karotenal, ester etylowy beta-apo-8-karotenalu - ciemno-czerwona; różne E 161a - flawoksantyna - żółtawo-czerwony, naturalny; różne E 161b - luteina - żółty, naturalny; różne E 161c - kryptoksantyna - naturalny; różne E 161d - rubiksantyna - czerwony, naturalny; różne E 162 - czerwień buraczana, betanina (występuje w burakach czerw.) - czerwony, naturalny; przetwory owocowe, namiastka mięsa produkowana z białka soi E 163 - antocyjany (występują w winogronach i jagodach) – czerwony -różne odcienie, naturalny; napoje, konserwy owocowe, słodycze E 170 - węglan wapnia (pigment) - biały; pasty do zębów (środek ścierny), kalcpiryna (substancja osłonowa) E 171 - dwutlenek tytanu (pigment) - biały; guma do żucia, drażetki, pasta do zębów E 172 - wodorotlenek żelaza (pigment) - brunatny; rzadko stosowany: sztuczne osłonki kiełbas E 173 - glin, aluminium (metaliczne) - metaliczny; dekoracja słodyczy E 174 - srebro (metaliczne) - srebrny; wyroby cukiernicze E 175 - złoto (metaliczne) - złoty; w Polsce spotykane w likierze Goldwasser E 180 - pigment rubinowy - czerwony; osłonki woskowe serów twardych Konserwanty schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów E 200 - kwas sorbowy - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 201 - sorbinian sodu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 202 - sorbinian potasu - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 203 - sorbinian wapnia - syntetyczny; sery, margaryny i inne E 210 - kwas benzoesowy - syntetyczny; napoje gazowane, majonezy, marynaty, konserwy owocowe i warzwyne, sałatki E 211 - benzoesan sodu - syntetyczny; E 212 - benzoesan potasu - syntetyczny; E 213 - benzoesan wapnia - syntetyczny; E 214,215 - p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne - syntetyczny; E 216,217 - p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny; różne E 218,219 - p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne - syntetyczny; różne E 220 - dwutlenek siarki - syntetyczny; soki owocowe i koncentraty, wino, suszone owoce E 221 - siarczan(IV) sodu (siarczyn sodu) - syntetyczny; różne E 222 - wodorosiarczan(IV) sodu (kwaśny siarczyn sodu) - syntetyczny; różne E 223 - pirosiarczan(IV) sodu, dwusiarczan(IV) sodu - syntetyczny; różne E 224 - pirosiarczan(IV) potasu, dwusiarczan(IV) potasu - syntetyczny; różne E 226 - siarczan(IV) wapnia (siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne E 227 - wodorosiarczan(IV) wapnia (kwaśny siarczyn wapnia) - syntetyczny; różne E 228 - wodorosiarczan(IV) potasu (kwaśny siarczyn potasu) - syntetyczny; różne E 230 - 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl - syntetyczny; owoce cytrusowe (zabezpieczenie skórek przed owadami) E 231 - o-fenylo-fenol, Dowicide - syntetyczny; owoce cytrusowe E 232 - o-fenylo-fenolan sodu - syntetyczny; owoce cytrusowe E 233 - Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto - syntetyczny; owoce cytrusowe E 234 - niazyna (antybiotyk) - wytwarzany przez Streptococcus lactis; sery topione E 236 - kwas mrówkowy - syntetyczny; ryby wędzone, surowe soki owocowe E 237 - mrówczan sodu - syntetyczny; różne E 238 - mrówczan wapnia - syntetyczny; różne E 239 - heksametylenotetraamina, urotropina - syntetyczny; różne E 249 - azotan(III) sodu (azotyn sodu) - syntetyczny; wędliny E 250 - azotan(III) potasu (azotyn potasu) - syntetyczny; wędliny E 251 - azotan sodu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E 252 - azotan potasu - syntetyczny; wędliny, sery podpuszczkowe i topione E 260 - kwas octowy - syntetyczny lub fermentacyjny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E 261 - octan potasu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E 262 - octan sodu - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... E 263 - octan wapnia - syntetyczny; marynaty: śledzie, grzyby, sałatki... Antyutleniacze (antyoksydanty), stabilizatory i inne schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, inne funkcje; dodawany do produktów E 270 - kwas mlekowy - fermentacyjny, konserwant; różne E 280 - kwas propinowy - syntetyczny lub fermantacyjny, konserwant; różne E 281 - propinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne E 282 - propinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne E 283 - propinian potasu - syntetyczny, konserwant; różne E 290 - dwutlenek węgla ( tlenek węgla(IV) ) - syntetyczny, konserwant; napoje, wody mineralne E 296 - kwas L-jabłkowy - syntetyczny, konserwant; różne E 300 - kwas L-askorbinowy, witamina C - syntetyczny, konserwant; różne E 301 - L-askorbinian sodu - syntetyczny, konserwant; różne E 302 - L-askorbinian wapnia - syntetyczny, konserwant; różne E 304 - palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) - syntetyczny; produkty tłuszczowe E 307-309 - tokoferole, witamina E i pochodne - syntetyczne; różne E 310 - gallusan propylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne E 311 - gallusan oktylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne E 312 - gallusan dodecylu - syntetyczny, wzmacnia działanie E 320 i 321; różne E 320 - BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F - syntetyczny; biszkopty, rosoły w kostkach, orzechy, tłuszcze piekarskie E 321 - BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol - syntetyczny; różne E 322 - lecytyna - naturalny (głównie z nasion soi), emulgator; różne E 325 - mleczan sodu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety E 326 - mleczan potasu - syntetyczny; sery, pieczywo, pasztety E 327 - mleczan wapnia - syntetyczny; desery w proszku E 330 - kwas cytrynowy - odpady poprodukcyjne cukru; różne E 331(a-c) - cytrynian sodu - jak E 330; różne E 332(a,b) - cytrynian potasu - jak E 330; różne E 333 - cytrynian wapnia - jak E 330; różne E 334 - kwas L-winowy - fermentacyjny; różne E 335 - winian sodu - fermantacyjny; różne E 336 - wodorowinian potasu (winian monopotasowy) - fermantacyjny; różne E 337 - winian sodowo-potasowy - fermantacyjny; sery, przetwory mięsne E 338 - kwas fosforowy - syntetyczny, regulator kwasowości; napoje E 339a - diwodoroortofosforan sodu (ortofosforan monosodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery E 339b - wodoroortofosforan sodu (ortofosforan disodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; przetwory mięsne, sery E 339c - ortofosforan sodu (ortofosforan trisodowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; sery topione, różne E 340a - diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowe) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 340b - wodoroortofosforan potasu (ortofosforan dipotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 340c - ortofosforan potasu (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 341c - ortofosforan wapnia (ortofosforan tripotasowy) - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 350 - jabłczan sodu - syntetyczny; różne E 351 - jabłczan potasu - syntetyczny; różne E 352 - jabłczan wapnia - syntetyczny; różne E 353 - kwas m-winowy - syntetyczny; różne E 355 - kwas adypinowy - syntetyczny; różne E 375 - kwas nikotynowy, witamina PP - syntetyczny; różne E 381 - cytrynian żelazowo-amonowy - syntetyczny; różne E 385 - sól sodowo-wapniowa kwasy etylenodiaminatetraoctowego (EDTA) - syntetyczny, utrwalacz barwy; różne Zagęszczacze schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie; dodawany do produktów E 400 - kwas alginowy - naturalny (produkowany z alg); różne E 401 - alginian sodu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jako substancja klarująca: soki, miody pitne, hydrolizaty białkowe (zupy w proszku), zagęszczacz: lody, desery w proszku, koncentraty napojów i ciast, śmietana UHT E 402 - alginian potasu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401 E 403 - alginian amonu - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); jak E 401 E 404 - alginian wapnia - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); śmietana UHT E 405 - alginian propylenowo-glikolowy - naturalny (modyfikowany, produkowany z alg); sosy typu dressing, majonez niskotłuszczowy E 406 - Agar, agar-agar, isinglass - naturalny (produkowany z alg); galaretki (zamiast żelatyny), lody, napoje mleczne, margaryna, konserwy mięsne E 407 - Karagen - naturalny (produkowany z wodorostów); jak E 401, odżywki dla dzieci E 410 - mączka chleba świętojańskiego, Carob, Carubin, Arobon - wyciąg z nasion Ceratonia siliqua L.; jak E 401 E 412 - guma guar, guaran - wyciąg z nasion Cyamopsis tetragonolubus L.; sałatki, majonezy, lody, zupy E 413 - tragant (tragakant) - naturalny; różne E 414 - guma arabska - naturalny; różne E 415 - ksantan - fermantacyjny; różne E 420 - sorbitol, syrop sorbitolowy - syntetyczny; lody, ciasta, wyroby cukiernicze trwałe, owoce kandyzowane E 421 - mannitol - syntetyczny; różne E 422 - glicerol, 1,2,3-propanotriol, gliceryna - syntetyczny; wyroby cukiernicze E 432-436 - estry polioksyetylenów sorbitanowych i kwasów tłuszczowych: laurynowego, oleinowego, palmitynowego, mono- i tristearynowego - tłuszcze roślinne modyfikowane; różne E 440a - pektyna - naturalny; przetwory owocowe E 440b - pektyna amoniakalna - naturalny (modyfikowany); różne E 450-452 - fosforany i polifosforany sodu i potasu - syntetyczne; głównie sery topione E 460 - celuloza - naturalny; różne E 461 - metyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne E 464 - hydroksypropylometyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne E 465 - metyloetyloceluloza - naturalny (modyfikowany); różne E 466 - sól sodowa karboksymetylocelulozy, CMC - naturalny (modyfikowany); wyroby cukiernicze, zupy w proszku, serki topione, lody E 469 - kazeinian sodu - naturalny (modyfikowany); napoje mleczne, lody E 470 - grupa soli sodowych, potasowych i wapniowych kwasów tłuszczowych o podobnych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E 471 - grupa mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych o zbliżonych właściwościach - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E 472a - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem octowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E 472b - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem mlekowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E 472c - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem cytrynowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E 472d - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem winowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne E 472e - E 471 dodatkowo estryfikowane kwasem acetylo- lub diacetylowinowym - naturalny (modyfikowany), emulgatory; różne Różne dodatki schemat: symbol E - nazwy handlowe i systematyczne - pochodzenie, funkcja; dodawany do produktów, uwagi E 500a - węglan sodu, soda - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 500b - wodorowęglan sodu (kwaśny węglan sodu), soda oczyszczona - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; sery, wypieki i inne E 501a - węglan potasu - syntetyczny, regulator kwasowości; różne E 501b - wodorowęglan potasu (kwaśny węglan potasu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne E 503a - węglan amonu - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne E 503b - wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu) - syntetyczny, regulator kwasowości, środek spulchniający; różne (podczas pieczenia ulatnia się całkowicie) E 504 - węglan magnezu - syntetyczny, środek spulchniający; różne E 508 - chlorek potasu - konserwy, wędliny i wyroby garmażeryjne E 536 - żelazocyjanek potasu - syntetyczny, usuwa jony żelaza; sól kuchenna, wino E 575-579 - glukoniany - syntetyczny, przeciwdziałają zbrylaniu; sproszkowane produkty żywnościowe E 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne E 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620 E 627 - wodzian guanylanu sodu (guanylan sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620 E 631 - dwuwodzian inozynianu sodu (inozynian sodu) - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620 E 635 - mieszanina E 627 i E 631 - naturalny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620 E 900 - dimetylopolisiloksan - syntetyczny, zapobieganie przywieraniu wypieku do formy; ciasta i pieczywo E 901 - wosk pszczeli - naturalny, powlekanie drażetek cukierniczych E 951 - Aspartam, Canderel, Nutrasweet - syntetyczny, substancja słodząca, nieodporny na działanie podwyższonej temperatury E 967 - ksylitol, Kannit, Newtol, Torch, Xyliton, Eutrit - syntetyczny; lody, wyroby cukiernicze Autor: Anonim


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650