Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Nagic Młodszy Kucharz (360)

Soki owocowe w butelkach bez cukru i r cukrem

Soki owocowe mogą być przygotowywane z porzeczek, czarnych jagód, malin, wiśni. Owoce umyć, osaczyć, przebrać, usunąć szypułki i ogonki (wiśnie wydrą­żyć), zmiażdżyć. Wycisnąć sok w wygotowanym płóciennym woreczku rękami, w prasie lub za pomocą przecieraczki. Sok można otrzymać rów­nież przy użyciu specjalnego sokownika. Odciśniętą miazgę zalać przegotowaną wodą (około 1 szklanki wody na l litr miazgi) i pozostawić na przeciąg około l godziny. Ponownie wy­cisnąć sok i wymieszać z sokiem poprzednio wyciśniętym. Wlać sok do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku butelek, pozostawiając około 4 cm wolnej przestrzeni od otworu butelki. Dalej postępować jak w przepisie ,,Owoce bez cukru w butelkach". Soki owocowe mogą być przygotowywane z dodatkiem cukru, który dodaje się do soku przed pasteryzacją w ilości, zależnie od rodzaju owocu, 20—50 dkg na 1 l soku.


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650