Czy groch l fasola mogą zastąpić mięso?W żywieniu ludności większe znaczenie mają te odmiany grochu i fasoli, których nasiona spożywa się w stanie dojrzałym. Odmiany te należą do produktów suchych. Ze względu na to, że skład ich jest podobny do składu warzyw, wielu pracowników naukowych zalicza je nie do warzyw, lecz do pokarmów, białkowych. Jednakże w porównaniu z innymi produktami tej grupy strączkowe są produktem mniejszej wartości. Fasola, groch i orzechy, są jedynymi pokarmami roślinnymi, które zawierają taką samą ilość białka jak mięso, a nawet większą. Dlatego produkty te są .niejednokrotnie porównywane z mięsem, co jednak nie wypada dla nich korzystnie. W przeciwieństwie do białka mięsa ich białko, choć dosyć cenne, nie jest jednak pełnowartościowe. Musi więc być uzupełniane i dlatego nasiona strączkowe sporządzamy najczęściej z dodatkiem, jaj lub mięsa (np. z baraniną, kiełbasą, wieprzowiną). Wtedy nie tylko zwiększa się ilość białka w potrawie, ale uzupełnia się jego braki, tak że otrzymujemy potrawę, której wartość białkowa jest bardzo duża. |