![]() |
Gdzie powstają i gdzie się gromadzą najcenniejsze witaminy owoców l warzywWitamina C i karoteny — te najcenniejsze składniki owoców i warzyw — powstają w zielonych liściach pod działaniem promieni słonecznych, a także w oświetlonych słońcem owocach. Dlatego przy wyborze i zakupie owoców i warzyw będziemy brali pod uwagę to, że: mających powierzchnię bagien. Te trudności w uzyskaniu żurawiny zwiększa także fakt (stałego eksploatowania i osuszania torfowisk w naszym kraju, co powoduje kurczenie się zasięgu żurawinisk. Stąd wynika dość wysoka cena żurawiny. A szkoda wielka, że nie jest ona dla wszystkich łatwo dostępna, bo jest to u nas jeden z nielicznych owoców zimowych i to owoców o stosunkowo dużej wartości. Jest przy tym trwała, łatwo przechowuje się nawet w stanie surowym lub w czystej wodzie dzięki zawartości — podobnie jak w borówce brusznicy — kwasów, a między nimi kwasu benzoesowego. |