Zalety piekarnika z funkcją pieca konwekcyjno-parowego

<p>Piekarnik parowy, zwany także piecem konwekcyjno-parowym, pierwotnie był stosowany gł&oacute;wnie w profesjonalnych kuchniach. Urządzenia tego typu spotykane były bowiem w restauracjach, piekarniach oraz w hotelach. Dziś jednak każdy z nas także może mieć w swoim domu profesjonalny piekarnik parowy. Jakie zalety posiada tak wyposażone urządzenie i dlaczego warto w nie zainwestować? <br /><br /><strong>Czym jest piekarnik parowy?</strong> <br />Piekarnik parowy to nowoczesne urządzenie, kt&oacute;re łączy w sobie zalety tradycyjnego piekarnika i urządzenia służącego do gotowania na parze. Pozwala więc zar&oacute;wno na pieczenie, jak i gotowanie za pomocą pary wodnej. Kupując piekarnik parowy to my decydujemy, czy do przygotowania danej potrawy użyjemy pary wodnej, czy też skorzystamy tylko z funkcji tradycyjnego pieczenia. Możemy także dostosować do swoich wymagań stosunek pary do ciepła wytwarzanego przez piekarnik. Wszystko po to, aby za każdym razem osiągać jak najlepsze efekty pieczenia, a nasze potrawy były zawsze udane. <br /><br /><strong>Najważniejsze zalety piekarnika parowego</strong> <br />Z zasady piekarniki parowe to urządzenia przeznaczone do zabudowy. Jeśli więc chcemy mieć w swojej kuchni tego typu urządzenie, musimy przystosować zabudowę kuchenną pod jego montaż. Piekarnik parowy to idealny wyb&oacute;r dla os&oacute;b, kt&oacute;re dbają o swoje zdrowie i często przygotowują potrawy na parze. <br /><br />Piekarnik parowy, dzięki nowoczesnej funkcji pary wodnej, zapobiega wysychaniu potraw, co często ma miejsce w przypadku korzystania z tradycyjnych urządzeń. Dzięki niemu nasze dania są zawsze soczyste i miękkie. Funkcja pary wodnej przydaje się także podczas przygotowania w piekarniku ciast i domowego pieczywa. <br /><br />Para wodna sprawia bowiem, że ciasto lepiej rośnie oraz jest bardziej wilgotne w środku. Dzięki niemu możliwe jest osiągnięcie jeszcze lepszych rezultat&oacute;w podczas pieczenia ciast i pieczywa. Piekarnik parowy to idealny wyb&oacute;r dla os&oacute;b dbających o swoje zdrowie. Pieczenie na parze odbywa się bowiem w znacznie niższej temperaturze, co przyczynia się do zachowania większej ilości składnik&oacute;w odżywczych i witamin w potrawach. Para wodna wydobywa także to, co najlepsze w naszych produktach, uwydatnia ich smak, aromat oraz pozytywnie wpływa na ich konsystencję. Piekarnik parowy będzie więc dobrym wyborem dla os&oacute;b, kt&oacute;re chcą lepiej zadbać o swoje zdrowie oraz osiągać jeszcze lepsze rezultaty w kuchni. <br /><br /><strong>Piekarniki parowe &ndash; jakie urządzenie wybrać do swojej kuchni?</strong> <br />W sprzedaży dostępnych jest sporo piekarnik&oacute;w parowych. Zanim jednak kupimy jeden z nich warto uważnie zapoznać się z jego opisem i specyfikacją. Nie wszystkie bowiem piekarniki określane mianem parowych są nimi w rzeczywistości. Dla ułatwienia podamy przykłady dw&oacute;ch urządzeń, kt&oacute;re warto wziąć pod uwagę przy zakupie. <br /><br />Dobrym przykładem piekarnika parowego jest ELECTROLUX EOB8757AOX. Jest to energooszczędne urządzenie posiadające klasę energetyczną A+ i wyposażone w system parowy CombiSteam Pro. W tym piekarniku para wodna jest wykorzystywana nie tylko do samego przygotowywania potraw, ale także do czyszczenia wnętrza piekarnika. Pozwala na zmiękczenie zabrudzeń, dzięki czemu czyszczenie piekarnika jest proste i przyjemne. Obecność termosondy umożliwia urządzeniu optymalne dobranie ilości pary wodnej, dzięki czemu potrawy są zawsze perfekcyjnie przygotowane. <br /><br />Drugą, wartą uwagi propozycją, jest <a href="https://www.neonet.pl/agd-do-zabudowy/piekarniki.html" target="_blank">piekarnik parowy w Neonet.pl</a> BOSCH CSG656RS1. Jest to urządzenie, kt&oacute;re pozwala na tradycyjne pieczenie oraz gotowanie na parze. Wyposażone jest w termoobieg, prowadnice teleskopowe oraz nowoczesny kolorowy wyświetlacz. Jego zaletą jest także dołączone do zestawu wyposażenie przeznaczone do gotowania na parze.</p>