Burger w wersji fit, czyli jaki? Sprawdź<p>Chcesz się zdrowo odżywiać, więc myślisz, że burgery nie są dla Ciebie? Jak mawia klasyk: nic bardziej mylnego. Wszystko zależy od tego, jaki to burger. Wystarczy kilka drobnych zmian, by przyrządzić takiego, który nie będzie bombą kaloryczną. Możesz ich dokonać samodzielnie lub zamówić burgera w wersji fit w dobrym lokalu. <br /><br />Jakie elementy są kluczowe, by przyrządzić burgera w wersji fit? Po pierwsze: jakość i rodzaj mięsa Istotny jest jednak również dobór dodatków, a także wybór bułki. Co zatem może się znaleźć w burgerze w wersji fit, a czego absolutnie unikać? Oto najważniejsze zasady. <br /><br /><strong>Temu powiedz „nie”</strong> <br />Burger burgerowi nierówny. Dodatki możesz dobrać samodzielnie – zarówno, gdy przygotowujesz to amerykańskie danie w domowym zaciszu, jak i kiedy jesteś w dobrej burgerowni, np. Chef Burger w Warszawie. A skoro tak, wybieraj świadomie. Jeśli burger ma być w wersji fit, unikaj dodatków takich jak: <br /> - ser żółty – choć przepyszny, wyraźnie podnosi kaloryczność całości, <br /> - chrupiący bekon – dodaje fenomenalnego aromatu, ale i jest tłusty oraz słony, <br /> - sosy majonezowe – znacznie lepszym wyborem będzie musztarda oraz ketchup. <br /><br />Jeżeli przygotowujesz burgera samodzielnie, unikaj również wszelkich „gotowców” – np. garmażeryjnych kotletów, wysoko przetworzonych bułek z dużą ilością cukru i „polepszaczy” czy gotowych sosów. Nad tym, co przygotujesz samodzielnie, masz większą kontrolę. I jeszcze jedno: raczej jeden kotlet niż dwa czy trzy. Mniejsza porcja jest również bardziej fit. <br /><br /><strong>Te składniki są na „tak”</strong> <br />Nie ma sera, bekonu, majonezu. Mięsa też mniej niż więcej… Czy to jeszcze burger? Pytanie jest oczywiście przewrotne, ponieważ zamiana składników wcale nie uczyni potrawy mniej smaczną. Co wybierać? <br /><strong> - Bułka:</strong> jeśli to możliwe, poproś pieczywo pełnoziarniste. Zawiera więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny, a przy tym dodaje całej kompozycji ciekawego aromatu. <br /> <strong>- Kotlet:</strong> może być klasyczny, z grillowanej, chudej, wołowiny. Ale to nie jedyna opcja. W wersji fit dobrze sprawdzi się np. mielony indyk, filet z kurczaka, a także składniki wegetariańskie – np. ciecierzyca, soczewica czy soja. Jeśli do mieszanki zostały dodane otręby, tym lepiej dla Ciebie. <br /> <strong>- Dodatki:</strong> im więcej warzyw, tym lepiej. Soczysty pomidor, chrupiąca cebulka, sałata lodowa, rukola, a dla kremowego posmaku – awokado. <br /> <strong>- Sosy:</strong> musztarda oraz keczup o naturalnych składach są jak najbardziej dopuszczalne, podobnie jak sosy na bazie jogurtu naturalnego. <br /><br />Oczywiście gama zdrowych składników – odpowiednich również dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę – wcale się nie zamyka na wymienionych tutaj produktach. Przyjrzyj się więc dokładnie <a href="https://pizzaportal.pl/warszawa/chef-burger/" target="_blank">dobrych burgerowni, np. Chef Burger w Warszawie</a> i wybieraj świadomie. A jeżeli przyrządzasz pyszne, amerykańskie danie w domu – eksperymentuj i odkrywaj nowe smaki. Możesz to zrobić, łącząc przyjemne z pożytecznym – jedząc smacznie i ciekawie, a jednocześnie troszcząc się o sylwetkę i ogólny stan organizmu. <br /><br />Kierując się tymi zasadami, będziesz mógł skosztować dobrego burgera bez wyrzutów sumienia, że efekty osiągnięte podczas treningu pójdą na marne.</p> |