Noże, które powinny zagościć w Twojej kuchni<p>Kuchnia to serce domu i królestwo każdego, kto lubi gotować. Pośród niezbędnego wyposażenia kuchennego nie może zabraknąć noży. Zarówno uniwersalnych, jak i tych, które posłużą do zadań specjalnych. Teoretycznie jesteśmy w stanie poradzić sobie, użytkując jedynie uniwersalnych noży. Jednakże inwestycja w dobry nóż do mięsa, nóż do sera czy też nóż do warzyw i owoców, to zdecydowanie większy komfort przygotowywania potraw. Przyjrzyjmy się, co oferuje rynek i na co zwracać uwagę podczas zakupów noży kuchennych. <br /><br /><strong>Inwestycja w dobry produkt</strong> <br /><br />Najlepsze noże potrafią kosztować kilkadziesiąt złotych za sztukę albo i więcej. Mamy jednak na uwadze, że jest to sprzęt, który posłuży nam przez długi czas, jeśli będzie prawidłowo eksploatowany. Poza tym zapewni bezpieczeństwo stosowania, jak i maksymalny komfort pracy w kuchni. <br /><br /><strong>Na jakie noże warto stawiać?:</strong> <br /><br /><strong>- nóż szefa kuchni,</strong> który charakteryzuje się szerokim i sztywnym ostrzem. Wystaje ono poniżej rękojeści, nóż natomiast sam w sobie jest stosunkowo duży. Zwykle największy pośród wszystkich, jakie wybieramy i posiadamy w swojej kuchni. Można nim siekać, kroić na kawałki bądź plastry, <br />- <strong>nóż do chleba</strong> posiadający ostre ząbki, dzięki czemu doskonale kroi nawet świeży chleb, <br />- <strong>nóż do obierania warzyw</strong> charakteryzujący się krótkim spiczastym ostrzem, <br /><strong>- nóż do sera</strong> z drobnymi ząbkami i podwójnym czubkiem. Posiada niewielkie otwory, dzięki którym ser nie przylepia się do noża podczas krojenia, <br />- <strong>nóż santoku,</strong> ma szerokie i sztywne ostrze, niczym nóż szefa. Różni się jednak ostrzem, które jest prawie proste, a cała konstrukcja sprawdza się podczas krojenia twardych warzyw oraz owoców. <br /><br />Dobrej jakości <a href="https://dogotowania.pl/" target="_blank">wyposażenie kuchni DoGotowania.pl</a>, w tym noże kuchenne, to nie tylko kwestia ostrza i jego wykonania, ale również rękojeści. Ta powinna trzymać się w dłoni pewnie i nie ślizgać się. Musi dobrze przylegać, by podczas operowania nożem nie doszło jego „poślizgnięcia” się i uszkodzenia palca czy nawet całej dłoni. <br /><br /><strong>Noże w zestawie czy pojedyncze?</strong> <br /><br />Właściwie nie ma różnicy czy wybierzemy komplet wysokiej jakości noży i od razu będziemy mogli brać się za obróbkę różnych produktów spożywczych, czy też zakupimy noże osobno. Komplet może odpowiadać osobom, które patrzą również na estetykę wykonania i wygląd. Chcą, by cała kuchnia, nawet w najdrobniejszych detalach, była spójną i harmonijną. Zaletą takich kompletów jest również to, że często są to noże umieszczone w specjalnych bloczkach. Eliminuje się zatem problem przechowywania, a do tego całość wygląda efektownie. <br /><br /><strong>Na co zwracać uwagę podczas zakupów</strong> <br /><br />Jak zwykle w przypadku produktów do kuchni, liczy się przede wszystkim jakość. Kupno najtańszych noży będzie tylko pozorną oszczędnością. Szybko się stępią, a rękojeść może ulec uszkodzeniu, całość zaś nie zapewni możliwości bezpiecznego operowania. <br /><br />Dużą wagę przykładamy do materiałów, z jakich zrobione są noże. Dobrze sprawdza się stal nierdzewna oraz stal węglowa. W sklepie sprawdźmy, jak nóż leży w dłoni, do czego jest przeznaczony i czy można go myć w zmywarce. Mając na względzie te wskazówki, finalny zakup z pewnością będzie satysfakcjonującym.</p> |