Perfekcyjne zdjęcia potraw - jak je wykonywać?

<p>Przed nami niezwykły czas w roku. Okres Świąt Bożego Narodzenia. Jak co roku święta te będą okazją do spotkań przy świątecznym stole. Wiele wykwintnych potraw, kt&oacute;re się na nim znajdzie prezentowało się będzie naprawdę efektownie i smakowicie. Warto więc wiedzieć w jaki spos&oacute;b utrwalić je na zdjęciu by m&oacute;c pochwalić się innym swoim talentem. Wbrew pozorom, to wcale nie musi być trudne. <br /><strong><br />Zdjęcie wieńczy dzieło</strong> <br /><br />Każdy, kto chociaż raz przygotowywał potrawy na świąteczny st&oacute;ł wie doskonale, że nie jest to zadaniem łatwym. Większość z nas już na kilka tygodni przed świętami poszukuje ciekawych przepis&oacute;w, starannie wybiera w sklepach najwyższej jakości składniki a potem spędza wiele czasu na gotowaniu. Jak wiadomo, daje ono wiele przyjemności i satysfakcji... ale niestety, wyczarowane przez nas dzieła zazwyczaj niezbyt długo cieszą nasze oczy, ponieważ ich rolą jest przede wszystkim cieszenie podniebień. <br /><br />Z tego powodu już od jakiegoś czasu wielu miłośnik&oacute;w gotowania decyduje się na wykonywanie <strong>zdjęć swoich potraw</strong> i wrzucanie ich do serwis&oacute;w społecznościowych takich jak np. Instagram czy Pinterest. Stają się one wtedy nie tylko pamiątką naszego dzieła, ale r&oacute;wnież inspiracją dla innych. <br /><br />Niestety, wykonanie dobrego zdjęcia potraw nie zawsze się udaje. Często decydujemy się na to pod wpływem chwili, nie dbając o odpowiednie warunki, co skutkuje tym, że zdjęcie jest niewyraźne, pozbawione żywych barw czy poruszone. Tymczasem wcale nie musi tak być! Podpowiadamy <strong>jak robić zdjęcia potraw</strong> by prezentowały się doskonale. <br /><br /><strong>Czy sprzęt ma znaczenie?</strong> <br /><br />To pytanie zadaje sobie z pewnością każda osoba lubiąca gotować i chcąca pokazywać swoje dokonania szerszej publiczności. Wielu z nas niesłusznie myśli, że dobre zdjęcie potrawy możemy wykonać jedynie za pomocą drogiego aparatu z profesjonalnym obiektywem. Tymczasem to nie do końca prawda. Zauważmy bowiem, że większość zdjęć jedzenia, kt&oacute;re widujemy na portalach społecznościowych to fotografia mobilna! A więc, do stworzenia pięknego zdjęcia naszych świątecznych dań nie potrzebujemy niczego poza smartfonem. Nie da się jednak ukryć, że <strong>dobre smartfony</strong>, kt&oacute;re posiadają aparat cyfrowy z matrycą wysokiej rozdzielczości mają nieco więcej możliwości. Przykładem telefon&oacute;w, kt&oacute;re są w stanie, przy zastosowaniu kilku prostych reguł wykonać profesjonalnie wyglądające zdjęcia potraw są telefony Sony.<br /> <br />Tak więc, nie potrzebujemy najwyższej jakości aparatu fotograficznego, statywu i zespołu asystent&oacute;w. Warto jednak postawić na sprawdzone, dobre smartfony. <br /><br /><strong>Zasady, kt&oacute;re warto znać</strong> <br /><br />Jeśli zależy nam na tym, by nasze potrawy prezentowały się na zdjęciach kusząco i apetycznie musimy pamiętać o kilku znanych przez wybitnych kucharzy oraz fotograf&oacute;w zasadach. <br /><br />Pierwsza z nich dotyczy świeżości fotografowanych przez nas potraw. Warto pamiętać, że fotografia, nawet ta mobilna, bezlitośnie obnaża wszystkie niedoskonałości. Właśnie dlatego warto wykonywać zdjęcia potraw wtedy, gdy kończymy swoją pracę nad nimi. Da nam to pewność, że danie jest świeże, apetyczne a dekoracja znajdująca się na nim w nienaruszonym stanie. <br /><br />Kolejnym ważnym elementem jest przygotowanie odpowiedniego miejsca do wykonania zdjęcia. Warto więc już wcześniej uporządkować st&oacute;ł czy parapet, przetrzeć go z zanieczyszczeń czy kurzu oraz zastanowić się, czy chcemy by naszej potrawie towarzyszyły elementy dekoracyjne. W przypadku fotografowania potraw świątecznych mamy sporo możliwości do wyboru. <br /><br /><strong>Techniczne porady dla laik&oacute;w</strong> <br />Zdarza się, że pomimo przestrzegania powyższych zasad nasze zdjęcie nie budzi zachwytu. Dlaczego tak się dzieje? Podstawowym błędem, kt&oacute;ry popełniamy jest brak dbałości o odpowiednie oświetlenie. Jeśli kolory dania mają być żywe i realistyczne oraz chcemy pokazać wszystkie jego szczeg&oacute;ły musimy zadbać o to, by miejsce, w kt&oacute;rym wykonujemy zdjęcie było dobrze oświetlone. Warto użyć wyobraźni. <br /><br />Jednocześnie nie przesadzajmy z używaniem lampy błyskowej - w pomieszczeniach z przygaszonym światłem lub wtedy gdy chcemy by potrawie towarzyszył np. płomień świecy warto z niej zrezygnować, ponieważ zdjęcia nie wyjdą naturalnie. <br /><br />Co z ustawieniami aparatu? Sporo na ten temat możemy przeczytać na blogu Sony Xperia. My podpowiemy jedynie aby nie bać się z nimi eksperymentować. Ręczna zmiana ISO czy też kontrastu zdjęcia może dać naprawdę ciekawy efekt. Podobnie jak zastosowanie filtr&oacute;w w edycji zdjęcia. <br /><br />Podsumowując, wykonywanie profesjonalnie wyglądających zdjęć potraw nie jest trudne. Jak widać, wystarczy dobry telefon, trochę wiedzy i odrobina wprawy. Warto r&oacute;wnież poszukiwać na ten temat dodatkowych informacji. Jednym z miejsc, kt&oacute;re z pewnością może nam pom&oacute;c stać się "profesjonalnym" fotografem własnych potraw jest <a href="http://blogs.sonymobile.com/pl/2016/12/jak-wykonac-perfekcyjne-zdjecia-kulinarne.html" target="_blank">blog Sony Xperia</a>. Warto go odwiedzić a w ferworze świątecznych przygotowań nie zapominać o uwiecznianiu pysznych i kuszących potraw, kt&oacute;re zagoszczą na wsp&oacute;lnym stole.</p>