Jeden kozi ser i trzy fantazyjne przystawki

<p><strong>Bez względu na to, czy szykujesz elegancką kolację dla najbliższych czy też decydujesz się urządzić małe przyjęcie w gronie przyjaci&oacute;ł, warto mieć pod ręką kilka porcji koziego sera. Z jednego produktu w szybki spos&oacute;b można wyczarować aż trzy lekkostrawne i pyszne przekąski, kt&oacute;re zachwycą gości i pozwolą zaoszczędzić cenny czas.</strong> <br /><br /><strong>Wszystkie odcienie smaku</strong> <br /><br /><strong>Ser koz</strong>i można przyrządzić na co najmniej kilkanaście sposob&oacute;w i, w zależności od pory roku, serwować go z sezonowymi owocami lub w okresie zimowym z pieczonymi mięsami. To nieodłączny element kuchni francuskiej, w kt&oacute;rej łączy się lekkostrawność serwowanym potraw z ich charakterystycznym, wyrazistym walorem smakowym. <strong>Ser kozi można przyrządzić zar&oacute;wno na słodko, jak i na słono</strong>, doskonale komponuje się z kruchymi sałatami oraz lekkimi dressingami. Kozi smakołyk bardzo dobrze zachowuje się na patelni, można go grillować i lekko przyrumieniać, co wydobywa i podkreśla jego głęboki smak. Pasuje on niemal do każdego dania, można go spożywać podczas diety, nadaje się także dla dzieci i os&oacute;b starszych &ndash; jednym słowem <strong>ser kozi jest niemal idealny</strong> (<a href="http://chavroux.pl/dlaczego-kozi-ser-idealnie-pasuje-do-kazdej-diety" target="_blank">http://chavroux.pl/dlaczego-kozi-ser-idealnie-pasuje-do-kazdej-diety</a>). <br /><br /><strong>Opcja na słodko</strong> <br /><br />Na rozłożoną na p&oacute;łmisku sałatę (doskonale nadaje się do tego rukola) kładziemy kawałeczki grillowanych plasterk&oacute;w koziego sera, wyraźne, duże kawałki gruszki oraz plasterki parmezanu. Całość posypujemy prażonymi orzechami pini oraz garstką orzech&oacute;w włoskich. Gotową sałatkę doprawiamy delikatnym sosem miodowo-musztardowym. Gruszki można zastąpić ciemnymi winogronami i pestkami słonecznika z dodatkiem winegretu. <br />Kozi przysmak to także doskonały dodatek do wiśniowego gazpacho: w blenderze miksujemy obrane ze sk&oacute;rki pomidory, podobna ilość wiśni (bez pestek!) z niewielką ilością oliwy z oliwek oraz morskiej soli. Taki krem schładzamy i podajemy dopiero, jak przyjdą goście: wierzch delikatnie ozdabiamy kawałeczkami koziego sera, świeżym pieprzem oraz sosem balsamico (ocet z miodem). <br /><br /><strong>Wykwintne francuskie quiche</strong> <br /><br /><strong>Przepis na tartę z brokułami i kozim serem</strong> (<a href="http://chavroux.pl/tarta-kozim-serem-grzybami-brokulami/" target="_blank">http://chavroux.pl/tarta-kozim-serem-grzybami-brokulami/</a>) to ukłon w stronę naszych rodzimych tradycji, ponieważ pr&oacute;cz sera koziego bardzo gł&oacute;wną rolę odgrywają polskie grzyby. W tej opcji można przygotować tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego lub też pokusić się o przygotowanie własnego kruchego podkładu. Bardzo ważne jest, aby serowa warstwa była poprawnie przygotowana i nie zawierała grudek: w blenderze mieszamy ze sobą ser, tłustą śmietankę (najlepiej kozią), same ż&oacute;łtka oraz ulubione przyprawy (czosnek, tymianek, oregano). Proporcja składnik&oacute;w jest bardzo zmienna, ponieważ w zależności od indywidualnych upodobań, dodaje się mniej lub więcej sera, w&oacute;wczas serowa masa jest bardziej gęsta. Gotowane na parze brokuły i suszone borowiki można zastąpić innymi dodatkami (suszonymi pomidorami, blanszowanymi plasterkami kabaczka lub bakłażanem). <br /><br /><strong>Coś dla najmłodszych</strong> <br /><br /><strong>Tosty francuskie z serem kozim</strong> to jeden z najszybszych i najprostszych przepis&oacute;w, kt&oacute;ry z pewnością zadowoli gusta wybrednych maluszk&oacute;w. R&oacute;żnią się jednym, ale znaczącym detalem od tradycyjnych grzanek: pieczywo moczy się w ciepłym mleku z dodatkiem ż&oacute;łtka, cynamonu oraz z kawałkami pokruszonej wanilii, a następnie chwilkę smaży na patelni na klarowanym maśle. Po zdjęciu dodaje parę plasterk&oacute;w sera oraz posypuje na wierzchu cukrem-pudrem. Takie francuskie tosty z kozim serem można przyrządzić r&oacute;wnież w nieco wzbogaconej wersji, z solonym karmelem (<a href="http://chavroux.pl/tosty-francuskie-z-kozim-serem-i-solonym-karmelem/" target="_blank">http://chavroux.pl/tosty-francuskie-z-kozim-serem-i-solonym-karmelem/</a>). <br /><br /><strong>Szokujący ser?</strong> <br /><br />Produkty, kt&oacute;rych bazę stanowi kozie mleko (ser kozi, jogurty, śmietany, mleczne przetwory), są nieco kontrowersyjne: z jednej strony zwolennicy wychwalają bogate wartości odżywcze koziego sera (ma znacznie więcej białka niż wyroby z mleka krowiego, nie uczula, jest lekkostrawny), zaś oponenci krytykuje go za zbyt dużą ilość składnik&oacute;w mineralnych obciążających nerki, nie wspominając o charakterystycznym smaku i zapachu sera. Bez względu na przytaczane argumenty obu stron warto mieć na uwadze, iż spożywanie mlecznych produkt&oacute;w pochodzenia koziego z odpowiednią świadomością i racjonalnym spojrzeniem na codzienną dietę nie tylko pozwoli zachować dobre zdrowie, ale przede wszystkim znacznie urozmaici nasze dania, nadając im oryginalnego waloru smakowego i odżywczego.</p>