Filiżanki do kawy i herbaty<p><strong>Filiżanki stanowią nieodzowny element w nie tylko w gospodarstwie domowym, ale również w biurze. Nie sposób wyobrazić sobie podejmowania gości bez kawy lub herbaty podanych w eleganckich filiżankach, którym towarzyszyć będzie słodka przekąska. Zwyczaj ten obowiązuje również w biznesie – ważnym klientom oraz gościom zwykło się podawać gorące napoje. Nie bez znaczenia jest jednak to, jak i w czym je serwujemy.</strong> <br /><br />O ile podczas spotkania z przyjaciółmi <strong>kawę czy herbatę</strong> podajemy przeważnie w zwykłych ceramicznych kubkach, rzadziej w szklance, o tyle podanie napojów w takich naczyniach ważniejszym gościom mogłoby okazać się niestosowne. Warto więc wiedzieć, jak serwować napoje w oficjalnych sytuacjach. <br /><br /><strong>Jakie filiżanki do kawy?</strong> <br /><br /><strong>Filiżanki do kawy</strong> produkowane są zazwyczaj z ceramiki lub porcelany, która może być dodatkowo barwiona na jednolity kolor lub zadrukowana grafiką. Z zasady białe i gładkie lub malowane ręcznie filiżanki zarezerwowane są dla bardziej wzniosłych spotkań i traktowane jako bardziej ekskluzywne. <br /><br />Serwując kawę należy zadbać o dobór odpowiedniej <strong>filiżanki.</strong> Wielkość oraz kształt naczynia dobieramy w zależności od rodzaju podawanej kawy. <br /><br /><strong><em>Przepis</em></strong> <br />Czekoladowe frappuccino to napój kawowy, idealny na gorące dni. 4 łyżeczki kawy instant parzymy w pół szklanki wody, a następnie całość schładzamy. Gdy kawa jest już zimna, miksujemy ją z 1,5 szklanki lodów czekoladowych, 2 szklankami lodu i 4 łyżkami czekolady w proszku. Podajemy z bitą śmietaną. <br /><br /><strong>Filiżanki do espresso i do cappuccino</strong> <br /><br /><strong>Filiżanka do espresso</strong> powinna być odpowiednio mała, z grubymi ściankami, o pojemności około 70 ml. Takie parametry spowodują, że niewielka ilość espresso nie wystygnie zbyt szybko. Cappuccino będziemy jednak podawać w wysokich, smukłych szklankach o pojemności wynoszącej około 320 ml.<strong> Filiżanki do kawy klasycznej,</strong> przygotowywanej w tradycyjnym ekspresie lub parzonej, podajemy na spodeczku, na którym dodatkowo możemy położyć kawałek gorzkiej lub miętowej czekolady przełamujący nieco kawową goryczkę. <br /><br /><em><strong>Porada</strong> <br /></em>Przed nalaniem kawy do <strong>filiżanki</strong> najlepiej jest ją sparzyć, dzięki czemu wzrośnie jej temperatura. Podana w tak przygotowanej <strong>filiżance kawa </strong>nie wystygnie zbyt szybko. <br />Jeśli podajemy kawę białą, podgrzejmy wcześniej mleczko lub śmietankę. <br /><br /><strong>Serwowanie herbaty</strong> <br /><br /><strong>Filiżanki do herbaty</strong> charakteryzują się nieco odmiennym kształtem od tych, w których podajemy małą czarną. Są zwykle niższe i szersze od kawowych koleżanek. Taki kształt pozwala uchwycić aromat złocistego napoju. <br /><br />Bardzo często podaje się herbatę nie bezpośrednio w filiżankach, ale w czajniczku (podgrzewanym np. świeczkami typu tea-light), z którego nalewamy napój do ustawionych na stole naczyń. W skład eleganckiego serwisu do herbaty wchodzą: czajniczek, <strong>filiżanki do herbaty</strong> wraz ze spodeczkami, cukiernica, dzbanek do mleka i łyżeczki. <br /><br /><em><strong>Przepis</strong> </em><br />Aby przygotować herbatę po angielsku, do podgrzanego czajniczka wsypujemy susz i zalewamy go wrzątkiem w ilości 1/3 filiżanki. Następnie ogrzewamy filiżanki i napełniamy je do 1/3 wysokości mlekiem. Dopiero teraz wlewamy do filiżanek zaparzoną herbatę. <br /><br />Do przygotowania <strong>herbaty</strong> na sposób rosyjski najlepiej nadaje się samowar. Jeśli go nie mamy, możemy przyrządzić ją w metalowym czajniczku, w którym doprowadzamy wodę do tzw. białego wrzenia – woda wtedy lekko mętnieje. Następnie wyparzamy porcelanowy lub fajansowy czajnik do parzenia herbaty, wsypujemy herbatę i zalewamy ją 1/2 l wrzątku. Herbata naciąga ok. 4 minuty. <br /><br />Odkryj już teraz bogatą ofertę <a href="https://dukapolska.com/porcelana-i-ceramika/filizanki" target="_blank">Filiżanek do kawy i herbaty DUKA.</a></p> |